Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σουμαδα :Το ποτο της χαρας !

Φίλες μου λατρεμένες,
επιστροφή στην παράδοση! Μιλώ γιά τήν παραδοσιακή
σουμάδα και τά αμυγδαλωτά.
Το αμύγδαλο είναι σύμβολο γονιμότητας και συνδέεται
με το γάμο και τις χαρές, εξαιτίας του λευκού του χρώματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα κουφέτα, είναι κι αυτά φτιαγμένα
από αμύγδαλα.
Όταν τη σερβίρουμε, αραιώνουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι
1-2 δάχτυλα σιρόπι με νερό .
Την συνταγή τήν έδωσε ο γέρος καφετζής κ. Ευάγγελος
Σκοντινάκης με μεγάλη χαρά ώστε: «Να μη χαθούνε τα παλαιηνά!"
Αν θέλετε να δείτε ακριβώς πώς φτιάχνεται η σουμάδα, μπορείτε
να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο στο YouTube, πληκτρολογώντας
στην αναζήτηση: «gialelakis soumada».

«Η αναλογία», «είναι ένα - επτά - δέκα, ένα μέρος αμύγδαλα,
επτά ζάχαρη και 10 λίτρα νερό».
Υλικά
640 γραμμάρια αμύγδαλα
5 πικραμύγδαλα
4,5 κιλά ζάχαρη
5 λίτρα νερό
λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Ζεματίζουμε τα αμύγδαλα για να τα λευκάνουμε
και όσο είναι ακόμη ζεστά τα ξεφλουδίζουμε. Τα χτυπάμε
στο γουδί μέχρι να γίνουν πολτός ή για ευκολία στο μπλέντερ
με την προσθήκη λίγου νερού. Βάζουμε τον πολτό σε ένα τουλπάνι,
προσθέτουμε το νερό και σουρώνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα
στύβοντας καλά. Βάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη
ανακατεύοντας συνεχώς με υπομονή. Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο,
γιατί φουσκώνει σαν το γάλα! Όταν γίνει σαν σιρόπι,
το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε στο μείγμα το ανθόνερο.
Καλή επιτυχία!

asiminakatera@yahoo.com